Från spritsmuggling till NASCAR – del 1

Hade det inte varit för att denna historia var sann, kunde man gärna tro att det mer låter som ett upplägg för en film eller tv-serie. Om ni inte känner till NASCAR eller dess historia, då tycker jag att du ska fortsätta läsa. Jag tänker här gå igenom hur detta populära bilevenemang skapades, och vad som låg grund till det.

Spritsmuggling

Ja du läste rätt, det hela sträcker sig så långt tillbaka till tiden då spritsmuggling var stort. Ett gäng fattiga killar som bodde någonstans i Virginia ner till Georgia, hade inget annat val än att involvera sig i den illegala whiskeyhandeln. Men för att lyckas undvika lagens långa arm valde dessa killar att trimma upp sina bilar, så att dom kunde köra ifrån polisen, även om bilen var fullastade med whiskey. Och som ni vet så kommer pojkar alltid vara pojkar, speciellt när det gäller bilar, så det slutade med att dom började tävla mot varandra, för att se vem som hade den snabbaste bilen. Först kördes tävlingarna ute på allmänna vägar till dess att någon kom på den smarta idén att bygga en bana ute på en åker, och det var där och då som NASCAR startade. En av de mest framgångsrika smugglarna under denna period var Junior Johnson, som även lyckades slå igenom inom NASCAR.

Drivkraften bakom grundandet av NASCAR

121215-nascar-power-source-pi-ssm-vresize-1200-675-high-66

William “Bill” France Sr. (1909-1992) var den ursprungliga drivkraften bakom skapandet av NASCAR. Ägare av en bilreparationsfirma och utbildad mekaniker, flyttade han ner till Daytona Beach i Florida under mitten av 30-talet. Detta område var en mötesplats för många racefantaster som ville tävla, något som resulterade i att France började involvera sig i tävlingarna. Men efter att ha sett hur regler kunde ändras från tävling till tävling, hur tävlingsarrangörer tog stora delar av prispotten, med mera, bestämde sig France för att det borde finnas en organisation bakom dessa tävlingar, som skapade en gemensam uppsättning regler som alla tävlingar skulle tillämpa. Sagt och gjort, han presenterade idén för förarna vilket mottogs med öppna armar och NASCAR var således fött.

NASCAR höll sitt första “Strictly Stock” race den 19 juni, 1949 på Charlotte Speedwaybanan i North Carolina. Strictly stock innebar att man tillät endast bilar i ursprungligt skick så som bilen lämnat fabriken, alltså utan några som helst modifieringar tillåtna. Till detta event sågs 13 000 åskådare närvara där de fick se Glenn Dunnaway passera mållinjen först efter 200 avklarade varv. Dock skulle prischecken på $2000 tilldelas Jim Roper då det uppdagades efter tävlingen att Dunnaway hade modifierat sin bil med ny, bakre fjädring. Bilarna som användes var i regel samma bil som personen använde i sitt dagliga liv, till och från jobbet och liknande. Dunnaway kom till start i en Ford och Roper startade med sin stora Lincoln. Andra bilmärken som också deltog under dessa tidigare NASCAR race var bland annat Buicks, Cadillacs, Oldsmobiles utan eller med väldigt lite modifiering, beroendes på vilken typ av race det gällde. Dagens bilar i sin tur är kraftigt modifierade, med starkare motorer men framför allt, säkrare från ett förarperspektiv.