Filmer om racing

För den som är intresserad av racing och bilar finns det en hel uppsjö av bra och mindre bra film att förkovra sig i, inte minst på Netflix.

Alla genrer finns representerade så oavsett om man vill ha action, drama eller komedi så kan man hitta det. Att fånga känslan av racing på film kan vara svårt men en hel del har kommit ganska nära. Även svensk film har skildrat racing ur lite olika perspektiv, för inte så länge sedan kom filmen Superswede om racinglegenden Ronny Pettersson som dog alldeles för tidigt. Även komedin Rallybrudar med Eva Röse och Marie Robertson bör uppmärksammas då det i genren är ganska ovanligt med kvinnliga huvudroller.

Riktig racing

För den som är intresserad av mer genuina skildringar av racing så har det på senare tid kommit en hel del. Både svenske Ronny Pettersson och Ayrton Senna har skildrats i hyllade dokumentärfilmer som tar avstamp framförallt i vad de gjorde på banan. Men även i spelfilmens värld så har verkliga racingkaraktärer skildrats Stjärnregissören Ron Howard gjorde för några år sedan filmen Rush som handlar om Niki Lauda och James Hunts kamper mot varandra på racingbanan. Chris Hemsworth och tyske Daniel Brühl gör huvudrollerna och både filmen och Brühl nominerades till var sin Golden Globe Award.En filmklassiker som förvisso är fiktiv men i stort fokuserar på racingen är Le Mans, efter den kända tävlingen, med Steve McQueen. Filmen är bra just därför att själva racingen är stommen och detta från en historisk speciell tid för racingen. Att svenska Louise Edlind också kan ses i den är bara positivt.

Fiktionens värld

En av Tom Cruise mest kända filmer, Days of thunder, utspelar sig just i racingvärlden. I denna film handlar det om NASCAR och den blev en stor framgång. Flera riktiga NASCAR förare medverkar i filmen och även om den är fiktiv så finns det en hel del kopplingar till den verkliga världens Tim Richmond, en äkta förare.Grand Prix med James Garner från 1966 är även en film där riktiga förare kan ses medverka. Den vann tre Oscars och kom för inte alltför länge sedan äntligen på DVD. Tre år senare kom en annan klassiker med Paul Newman i huvudroller som handlar om Indy 500, nämligen Winning. Även denna har nyligen återutgetts.

Sylvester Stallone ville med sin film Driven visa på riktigt känslan i racing. Filmen sågades tyvärr av kritikerna och blev aldrig någon succé men den kan vara väl värd att se för racingscenerna.

Annorlunda racingfilmer

Saturday Night Live komikern Will Ferrell och Sasha Baron Cohen (Borat) gjorde 2006 den komiska filmen Talladega nights: The Ballad of Ricky Bobby som driver om det mesta, inklusive racingen. För den som gillar Ferrells särskilda stil av komik och racing så blir denna den perfekta kombinationen.

Annorlunda racingfilmer

Även animerad film har täckt racing. Pixars Bilar blev en enorm framgång med flera kändisröster och fick flera uppföljare. Filmen handlar om Blixten McQueen (en klar blinkning till Steve) som ska ställa upp i ett race. Samma handling i princip hade Need for speed när det populära spelet gjordes till film i 3D.