Historiken bakom Paris-Dakar, numera The Dakar

Ett rally som många känner till, på grund av dess tuffa omständigheter, miljöer och utmaningar som förarna står inför under resans gång. Jag syftar så klart på Paris-Dakar rallyt, eller The Dakar Rally som det numera heter. Detta är ett årligt motorevent anordnat av Amaury Sport Organisation och som från 1977 fram till 2007 gick mellan Paris i Frankrike till Dakar, huvudstaden i Senegal i västra Afrika. Inför 2008 års upplaga stod alltid redo men arrangörerna tvingades i sista sekunden ställa in eventet på grund av säkerhetsskäl i Mauretanien, där en fransk familj dödades strax innan starten skulle gå för 2008 års upplaga.

Den franska regeringen varnade arrangörerna om det aktiva terrorhot som fanns i landet, och uppmanade starkt att dom skulle ställa in tävlingen, för första gången i dess 30-åriga historia. Att se ett sådant anrikt event ställas in är inget man ser varje dag men efter de som hände den 11 september 2001, när terrorister flög in i Twin Towers, var terrorhot inget som man tog lätt på, speciellt inte terrorhot som förknippades med al-Qaida, samma terrorgrupp som låg bakom 9/11.

maxresdefault-2

De drygt 550 deltagarna som stod redo att lämna Portugal och ta sig an denna resa fick se eventet ställas in, vilket också blev sista gången som detta anrika event planerades att gå längs denna rutt. Istället valde arrangörerna att flytta hela evenemanget från Europa och Afrika, över Atlanten till Sydamerika där det nya ”The Dakar” rallyt gick av stapeln 2009. Konceptet är fortfarande det samma, det är bara rutten som ändrats.  Denna anrika tävling är öppen för alla som vill delta, professionella som amatörer, där den sistnämnda kategorin idag utgör cirka 80% av de startande.

Tävlingen är en riktig offroad tävling där deltagarna kör igenom terräng som är betydligt tuffare och svårare än vid normala rallyn, något som också återspeglas på de fordon som används. Istället för vanliga bilar som modifierats används här bilar som är speciellt byggda för att köra off road men som sen är modifierade och förstärkta för att klara av denna tuffa terräng. Tävlingen är indelad i omgångar där varje sträcka normalt sträcker sig mellan 80–90 mil och går över allt från sand, lera, sten till högt gräs.

Hur Paris-Dakar rallyt uppstod

Grunden och idén till detta rally växte fram under 1977 efter att en fransk motorcykelåkare, Thierry Sabine, lyckats köra vilse under en tävling som gick från Elfenbenskusten upp till Frankrike.  Under resan lyckades fransmannen köra vilse i Saharaöknen, inuti Libyen. Han lyckades till sist ta sig till Frankrike men det var under denna resa i Libyen som idén kring ett nytt rally växte fram, ett rally som sedermera blev just Paris-Dakar rallyt. Mottot för tävlingen, när den introducerades var: ”En utmaning för dom som deltar, en dröm för dem som stannar hemma”.  Man gick ut hårt med att tävlingen var öppen för alla, amatörer som proffs och att alla som deltog skulle få sig ett äventyr de sent skulle glömma. Detta höll i 30 år, till dess att tävlingen ställdes in och sedermera flyttades till Sydamerika.