Historiska tävlingar inom motorsport

Tävlingar involverandes bilar har funnits under en riktigt lång tid, med den första noterbara tävlingen som skedde redan 1867. Till skillnad från dagens olika tävlingar så var syftet med tävlingarna då inte att skapa den snabbaste, starkaste eller häftigaste bilen. Syftet med dessa var helt enkelt för att testa fordonens tillförlitlighet och samtidigt bevisa att fordonen verkligen var praktiska maskiner för transport av gods och människor. Det dröjde dock inte länge förrän företagen började se detta som ett tävlingsevenemang, där de ville påvisa att just deras fordon var bättre jämfört med övriga konkurrenter. Men det skulle dröja närmare 60 år innan de första officiella tävlingsbilarna utvecklades, och sedan dess har vi sett tekniken ta oss till enorma höjder och har gjort vissa evenemang till det absolut största sportevenemangen i världen, så som Formel 1 och Nascar.

Tävlingarnas historik

Den första anordnade tävlingen mellan två fordon över en förutbestämd sträcka skedde klockan 04:30 på morgonen den 30 augusti, 1867. Vann tävlingen gjorde Isaac Watt Boulton

bulton

Tävlingar med fordon som hade en förbränningsmotor gick av stapeln den 28 april 1887, när fransmannen och chefsredaktören av franska tidningen Paris publication Le Vélocipède, Monsieur Fossier körde sin Peugeot Typ 5 över en två kilometer lång sträcka från Neuilly Bridge till Bois de Boulogne. Med bara 3 hästkrafter kan vi med säkerhet säga att risken för fortkörning under racet var minimal.

7 år senare anordnades den första riktigt stora tävlingen med fordon där vi såg 102 deltagare betala 10 franska franc för att delta i evenemanget. Året därpå såg vi den första amerikanska tävlingen gå av stapeln, en tävling som gick under namnet Thanksgiving Day Chicago Times-Herald race och som hölls den 28 november, 1895. Den intensiva bevakningen av media gjorde också att amerikanernas intresse för bilar ökade dramatiskt tack vare denna tävling.

Nascar banan används än idag

En av de största banorna byggd enbart för motorsport racing i USA är den 4,02km ovala banan Indianapolis Motor Speedway belägen i staden Speedway i delstaten Indiana. Denna enorma anläggning är en av de största, om inte den absolut största av alla i världen, med förmågan att rymma hela 257 000 sittande åskådare som årligen kan ta del av den anrika NASCAR tävlingen.

NASCAR grundades av Bill France, Sr. den 21 februari, 1948 med hjälp av ett antal förare från samma period. Den första NASCAR ”Strictly Stock” tävlingen hölls den 19 juni, 1949 vid Daytona Beach, Florida.

1966-ford-galaxie-yellow-banana_edited-1-vadapt-664-high-95

Formel 1

USA har sitt NASCAR och vi i Europa har Formel 1. Det var European Grand Prix Motor Racing som la grunden till dagens formel 1. Denna biltävling pågick under 20- och 30-talet men efter andra världskrigets slut, föddes dagens moderna formel 1. Från krigets slut fram till 1950 hölls en rad olika tävlingar men inga på så kallade mästerskapsnivå. Det första officiella mästerskapet i Formel 1 hölls först på Silverstone i England, 1950. Det skulle dröja ytterligare åtta år innan vi fick se konstruktörsmästerskapet inkluderas i dessa tävlingar.

Tidigare i år lät företaget Liberty Media Corp meddela att företaget köpt upp Delta Topco, företaget som kontrollerar Formel 1. Köpesumman för denna affär slutade på 4,4 miljarder dollar.