Mer om bilsport

För motorintresserade entusiaster

Historia

Bilsporten är en uppskattad motorsport där deltagarna tävlar med bilar. Den sporten är uppdelad i flera olika grenar, de skiljer sig ifrån varandra i bland annat fart, fordon, bana och mål. De vanligaste grenarna är racing och rally. Racing uppkom kort efter att den första bilen kom, och det första loppet kördes den 28 april 1887 i Frankrike. Loppets bana var två kilometer lång och den enda deltagaren var Georges Bouton, så man kan kalla det för ett uppgjort lopp.

Racing

Inom racing startar alla förare samtidigt, och de tävlar om olika positioner på en asfalterad bana. Denna sport kan ske på flera olika sätt, ett av dem är den välkända formelbilracingen. Formel 1 är den enda racing med världsmästerskapstatus. Andra former är exempelvis standardvagnsracing, där använder de tävlande bilar som egentligen är avsedda för landvägkörning. Där är World Touring Car Championship den högst rankade tävlingen. Sedan finns det även sportvagnsracing, vilket innebär racing med sportbilar och andra specifika tävlingsbilar.

Racing
Racing

Rally

Inom rally startar inte alla förare samtidigt, utan istället startar de en i taget och kör på tid. Tävlingen handlar om att komma från punkt A till punkt B så fort som möjligt. Dessa rallyn delas in i olika klasser beroende på fordonets trimningsgrad, och sådana tävlingar kan ske vart som helst. Ibland kör de på grus eller asfalt, och ibland genom snö eller öken. Det största rallyt inom den kategorin är Dakarrallyt.

Rallycross är en annan typ av rally som innebär specialutrustade bilar. Där tävlar förarna om fart på en tusen meter lång sträcka. Rallycrosstävlingar kan bestå av flera heat, och den med bäst totala slutresultat vinner. Crosskart är ungefär samma sak, men där kör förarna små specialbyggda bilar med en stålrörsbur för extra säkerhet. Säkerheten krävs då tävlingarna är extra fartfyllda och banorna täta. Men trots det kan man börja tävla från det år man fyller tolv.

Andra former av bilsport

Drifting är en bilsport där man gör kontrollerade sladdar i sidled på en asfalterad slinga eller bana. Det är en hyfsat ny sport som handlar om hur brett föraren sladdar med sin bil, och hur mycket däcken ryker mot underlaget. Oftast är det bara två deltagare i varje tävling, och dessa blir bedömda av flera domare.

Folkrace är en gammal hederlig sport som kanske främst skett olagligt. Bilintresserade ungdomar arrangerar dessa race själva på öde vägar. Men egentligen ska bilarna vara byggda efter specifika föreskrifter, bland annat ska de ha skyddsbåge för förarnas säkerhet, man ska minst vara 15år och maxhastigheten är 80km/h. Det är vanligt att publiken budar på bilarna under racet, och att den med högst bud eller med rätt lott, vinner bilen efter racet.

Karting är en bilsport som körs på en asfaltbana med en snabb liten bil, även kallad gokart. Den vanligaste typen av gokart är en som kallas hyrkart, den typen har oftast en slags båge runt hjulen som förhindrar att olyckor sker vid krock eller påkörning på banan.

Sedan finns även dragracing, radiostyrd och virtuell bilsport, offroad och mycket mer.