Mer om racing och hur det går till

I racing tävlar man på asfalterade banor. Alla tävlande startar samtidigt om att komma runt banan på kortast möjligast tid.

Olika klasser

Det finns många olika klasser inom racing beroende på typ av bil. Några exempel ärformelbilsracing, standardvagnsracing och sportvagnsracing. Formel 1 är den högsta klassen i formelbilsracing och den mest kända.Namnet Formel 1 kommer av de formler /regler som begränsar bilarnas utseende och kapacitet. Siffran 1 anger att de är de snabbaste bilarna inom sporten med hastigheter upp till 380 km/tim.  En Formel 1-bil är alltid ensitsig och har en kaross som inte täcker hjulen. Innan en Formel 1-tävling startar sker en kvalificering, där de långsammaste bilarna sorteras bort. Formel1-tävlingar körs över hela världen, och varje år anordnas världsmästerskap.Standardvagnsracing kör man med vanliga bilar – 4-dörrars familjebilar med lite mindre motorer. De flesta tävlingar i standarvagnsracing är s k sprint races på ca 20 minuter.Sportvagnsracing körs med tvåsitsiga bilar med täckta hjul, ofta av dyrare märken som Porsche, Maserati och Ferrari. Inom den här klassen handlar det mer om uthållighet än om snabbhet. Den mest kända tävlingen är Le Mans, en 24-timmarstävling som gått varje år sedan 1923.

Truck racing

Självklart kan man också köra racing med större fordon som lastbilar. Det kallas truck racing och körs på samma banor och med samma regler som för vanliga racingbilar. En viktig skillnad är att lastbilarnas topphastighet begränsas till 160 km/tim. Dessutom sprutas vatten på bromsarna vid inbromsning för att kyla ner dem.

Racing på is

Normalt körs racing som sagt på asfalt, men det går även att köra på annat underlag. Sveriges äldsta hastighetssport inom bilsport är isracing. Den första tävlingen genomfördes redan 1905 på isen utanför Målsåker i Södermanland. Varje år sedan 1958 anordnas SM i isracing, där bilarna självklart har rejäla dubbdäck.

Vem får köra racing?

Både män och kvinnor får tävla i racing, även om männen är i majoritet. En av de mest kända kvinnliga racingförarna heter Danica Patrick. 2008 vann hon som första kvinna ett Indy Car-lopp. I Sverige är Mikaela Åhlin-Kottulinsky från Karlstad just nu den enda kvinna som tävlar i racing. För att få börja köra som junior behöver man vara 15 år.

Krav på licens och skyddsutrustning

Den som vill bli racingförare behöver vara medlem i en förening ansluten till Svenska Bilsportförbundet. Man behöver också en licens och skyddsutrustning. Skyddsutrustningen består av t ex flamsäker skyddsoverall samt handskar och skor. Tår, fingrar och näsa är de mest utsatta kroppsdelarna vid en racingbilolycka eftersom den i värsta fall leder till brand.

Viktigt lära sig bromsa

Tvärtemot vad man kan tro är det viktigare att bromsa rätt än att gasa när man kör racing. Genom att bromsa hårt i början och sedan släppa efter hjälper man bilen att svänga och kurvtagningen blir mer effektiv. Det är också viktigt att inte vara för hårdhänt när man styr. Mjuka rörelser gör att precisionen blir större.

Racingbanor i Sverige

I Sverige finns ett 20-tal racingbanor där man både anordnar tävlingar och ger olika slags förarutbildningar till den som vill prova på. Man kan också få provköra sin egen bil på en racingbana.

Racingbanor i Sverige