Motorsport i Sverige

Sverige har länge varit på framkant när det kommer till motorsport och har tagit fram flera världsstjärnor genom åren. Fram tills för ungefär 20 år sedan räknades även Sverige som ett ledande land  inom motorsport, tills andra länder som Frankrike och Italien istället tog över spakarna. Det är framförallt Speedway och rally som har satt Sverige på kartan inom motorsport. Men Sverige har även arrangerat VM-tävlingar inom de flesta olika discipliner som finns. Flera rallyförare har kammat hem världsmästartitlar, även om antalet har sjunkit en aning den senaste tiden. Så hur ser motorsporten ut i Sverige idag och vilka tävlingar anordnas som är mer utmärkande? Allt detta och mer kan man läsa om i denna artikel som handlar om motorsport i Sverige.

Kända svenskar inom motorsport

Under 50-talet var Sverige ett omskrivet land inom motorsport och med stjärnor som Olle Nygren sattes detta avlånga land på mångas minne. Olle Nygrens främsta prestationer var inom Speedway och han lyckades ta sig till VM-finalen flertalet gånger. Några andra speedwayförare som kom att bli ännu mer uppmärksammade var Ove Fundin som under sina verksamma år tog hem hela fem världsmästartitlar, samt Tony Richardson som även han kammade hem fem stycken. Även inom motocross var svenskarna klart överlägsna under en tidsperiod. Några utmärkande åkare var då bland annat Sten Lundin, Bill Nilsson och Torsten Hallman. Samtliga av dessa förare vann sina titlar och var på toppen av sin karriär under 50-talet och 60-talet.  Formel 1 är även det en gren inom motorsport, där Sverige har bidragit med sin del av fantastiska förare. Hit räknas framförallt Ronnie Petterson som dessvärre omkom i en olycka under en tävling år 1978.

Utmärkande svenska tävlingar inom motorsport

Utmärkande svenska tävlingar inom motorsport

När Sverige tillhörde eliten inom motorsport var sponsringen god och flera etablerade tävlingar ägde rum på svensk mark med stora publiker. Sverige var även i god framkant med sina byggda banor och var mer anpassade för att ta in större mängder publik till tävlingarna, vilket såklart då även många sponsorer uppskattade. Under framförallt 70-talet anordnades Sveriges Grand Prix och en särskild bana för denna tävling byggdes i den småländska landsbygden av Sven Åberg. Denna tävling vart dock ganska kortlivad och efter att intresset för Formel 1 svalande i Sverige började även sponsorerna att dra sig ur. Den sista Grand Prix på svensk mark ägde rum år 1978. Tävlingar inom rally är fortfarande någonting som uppskattas och är väldigt välbesökt. Då framförallt den årliga rallytävlingen som anordnas i Värmland. Den har endast ställts in vid några enstaka tillfällen sedan starten.

Speedway är någonting som Sverige är ett särskilt kännetecken för inom motorsport. Inom speedway anordnas flertalet större tävlingar varje år, däribland Speedway Grand Prix som har anordnats på svensk mark två gånger. Även om Sveriges prestationer inom motorsport har dalat en aning från 70-talet och framåt, slutar svenska förare aldrig att förvåna. Med utvecklare som Husqvarna har Sverige många ess i rockärmen och framförallt inom Speedway, finns det alltid en utmärkande svensk förare att hålla koll på under tävlingens gång.